ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНО


КОИ СМЕ НИЕ               ПРОДУКТИ                 ОБЕКТИ                 ПОЛЕЗНО                 КОНТАКТ
 
"Бибов и Ко" ООД © Всички права запазени.
Функционално остъкляване със стъклата на AGC

В началото на 21 век все по-осезателно се усеща енергийната криза надвиснала над Света. Цените на петрола и електроенергията нарастват непрестанно а енергийните запаси на човечеството намаляват главоломно. В тази оскъдица на енергия все повече се заговори за енергийно спестяване. Но освен икономията като самоцел , експертите по енергийна ефективност обръщат все повече внимание и върху качеството на живот и подобряване на бита с нововъведенията в стъклопроизводството
Темата за функциите на остъкляването разработена от AGC се явява отговор на нарастващия интерес от страна на потребителите към подбора на оптимално остъкляване.
В основата на остъкляването на всяка една сграда стоят няколко важни аспекта , а именно:

-        Термална изолация
-        Соларен и светлинен контрол
-        Акустична изолация
-        Сигурност и безопасност
-        Архитектура и декорация

Важни критерии за оценка на остъкляването са:
U: Коефициент на топлопреминаване - топлинна изолация - влияе върху отоплението
SF:Соларен Фактор (това е показател за цялото количество слънчева енергия преминаващо през стъклото )- важен е за климатизацията
TL:Светлинно преминаване (този коефициент показва  процентното количество светлина преминало през стъклото спрямо цялото количество излъчена светлина.) способства осветеността
Селективност: Измерва отношението между светлопропускливостта и соларния фактор на стъклото . Високата селективност допринася за това помещенията да са по-независими от атмосферните влияния . Оптималните стойности за селективност  са <= 2
Географско положение на сградата: От голямо значение е дали сградата се намира в планински курорт , край морето или в града. Важно е да се знае и какъв е климатът и интензитета на санчевото греене, за да се направи точен подбор на стъклата.

Сградният стъклопакет може да повлияе от 70 до 90 % разхода за енергия. Ето защо е за предпочитане  остъкляването да притежава следните характеристики :
       Нисък соларен фактор
       Висока светлопропускливост
       Висока Селективност
       Ниска U-стойност

Разглеждайки въпроса с термалната защита от основно значение е да обърнем сериозно внимание на топлинните загуби в една сграда. Проучвания на специалисти в тази област дават следната информация за загубите на топлина през:

-        Подове-9%
-        Стени-26%
-        Покрив-24%
-        Прозорци-41%
Няма как да не споменем , че около 85% от всеки един прозорец се падат на стъклата.От тук можем да формулираме и един от основните проблеми за подобряването на термалния контрол във всеки дом, а именно правилния избор на стъкла. В тази насока AGC предлага на пазара широка гама от продукти, които при правилна комбинация в стъклопакет намаляват топлинните загуби през зимата до показатели за стойността U=1.1 и по-ниски. Важно е да се знае , че колкото по-ниски са стойностите на показателя за топлопреминаване U, толкова по-малки са топлинните загуби, и толнова са по-малки разходите за отопление.

По отношение на соларния контрол в AGC са разработени широка гама от нискоемисийни стъкла , които позволяват проникването само на онази част от слънчевите лъчи, които носят със себе си светлина, без да претоварват помещенията с извънредно количество топлина. Това се налага поради факта, че 100% от слънчевото излъчване е топлина , но само 50% е видима светлина. Чрез правилния подбор на нискоемисийни стъкла, допускаме само на нужния светлинен спектър и се постига намаляване на разходите за климатизация през лятото. Тук е важно да обърнем внимание на показателя:
SF- Соларен фактор.
Соларният фактор е показател , даващ цифрово изражение на цялото количество слънчева енергия навлязла в помещенията. От тук следва , че колкото по-ниско е нивото  на навлязлата в сградата енергия, толкова по-малки са и разходите за климатизация през цялата година.
Акустичната изолация също е от значение в наши дни. Всички ние сме свидетели на непрестанния зуков тормоз , който ни обгръща. Най-силно повлияни от шума обикновено са обитателите на жилища близо до летища, булеварди , предприятия. Шумът оказва влияние не само на съня и покоя , но и върху цялостната нервна система на хората. Ето защо е много важно да се постигне максимална шумоизолация на помещенията в които прекарваме по-голямата част от времето си. От AGC са се погрижили и за този проблем, чрез създаване на стъклата Stratophone, които помагат за изолиране на до 40dB от шума отвъд пределите  на сградата.
Описвайки икономическия аспект от приложението на съвременните стъкла , не можем да пропуснем и сигурността и безопасността на нашето здраве, живот и нашата собственост. Опасността да бъдем наранени от счупване на стъкло, вече до голяма степен може да бъде избегната чрез използването на ламинирани стъкла. Според конкретните нужди AGC предоставя стъкла Stratobel с различни характеристики и свойства , които могат да ни предпазят , както при неволно счупване, така и да защитят нащата собственост и дори живота ни при едно умишлено нападение. Все по популярни стават стъклата , защитаващи ни при изстрели от огнесрелно оръжие или опит за влизане с взлом.
На фона на всичко описано по-горе не можем да не се обърнем и към една от основните  характеристики на стъклата - а именно красотата. Целта на съвременния човек да види и да бъде видян, да използва максимално добре красотата и естетиката на формите и светлините , се съчетава умело от стъклото  и дизайнерската ръка. Все по-широко навлизат в бита и ежедневието ни стъкла не само за екстериорна , но и за интериорна употреба. Такива са химически обработените стъкла MATELUX, както и оцветените с лаково покритие Lacobel. При последния продукт от гамата на AGC се набляга на съчетаването на красотата на боята и функционалните предимства на стъклото.

Нека сега да обърнем внимание на основните видове стъкла, използвани в остъкляването на сгради.

I ) На първо място би следвало да се спрем на стъклата , оцветени в масата си. В производствената палитра на AGC  това са стъклата  Planibel Color. Цветните стъкла  Planibel са подходящи за използване както навън - за стъклопакети , за врати и прозорци, за витрини и др. така и за интериорна упореба - етажерки, маси, шкафове и др.
Произвежданите цветове Green(зелено), Bronze(кафяво), Grey(сиво), Azur(азурно синьо), Dark Blue ,Priva Blue(тъмно синьо) дават възможност за избор според естетичните възгледи на всеки от нас.

II ) Сред стъклата с модификация на повърхността първо ще обърнем внимание на STOPSOL.
STOPSOL  e търговското наименование на палитра от висококачествени рефлексни стъкла на AGC.
Stopsol е рефлексно стъкло издържало проверката на времето и въпреки това все още изключително много актуално. От много години Stopsol е винаги водещ избор сред архитектите и строителите когато стане дума за фасада или покрив на сграда с повишен соларен контрол. Неговата трайна рефлексия, перфектната му еднородност и непроменливост във времето и твърдото му покритие, устойчиво на надраскване и зацапване спомогнаха за изграждането на перфектната репутация на Stopsol.
Тези специфични свойства на Stopsol водят до разнообразие в цветовите решения на сградите и възможностите за избор от страна на потребителите. Когато покритието е насочено навън , излъчвнето на стъклото е повлияно по-силно от обкръжаващата среда и рефлексията е по силна. А когато покритието е обърнато навътре към помещението , външният вид на сградата е по-силно  зависим от разцветката на базовото стъкло.

Правилното изграждане на фасада изисква  да помислите както за лятото, така и за зимата. При направата на стъклопакет със стъкло Stopsol в комбинация със стъкло с нискоемисионно покритие (Planibel TopN+ стъкло с меко покритие)  се постига огромна икономия на електроенергия през зимния отоплителен сезон. Разходите за отопление могат да бъдат намалени с над 60 процента спрямо стъклопакет с две обикновени бели стъкла или стъкла без нужните характеристики.
Стъклопакет : Stopsol Supersilver Dark Blue + Planibel Top N+

III) Planibel TOP N+ е нискоемисийно стъкло покрито едностранно с новото меко нискоемисионно покритие TOP N+. Това стъкло е специално разработено за употреба в стъклопакет, където може да достигне някои от най-добрите енергийни показатели, комбинирайки изключителна термоизолация и оптимално количество соларна енергия.

Предимства на стъклото Planibel TOP N + при направата на стъклопакет:
-        Изключително високо ниво на светлопропускливост
-        Много ниско ниво на топлинни загуби  и нива на показателя U =1.1 W/(m2. K) което води до максимално спестяване.на енергия през зимния период
-        Неутрален външен вид когато светлината се отразява в стъклото.
-        Значително улавяне на слънчева светлина ( SF- Соларен фактор=64%)
Planibel TOP N+ комбинира в себе си всички тези характерни черти за да предложи несравними визуални, термални и естетични показатели)
IV) Стъклата SUNERGY комбинират в себе си соларния контрол и термална изолация ,неутралност и ниска отражателност. Единствено AGC  Сред водещите производители на стъкло предлага подобен продукт на пазара, като съчетание от отличен соларен фактор (SF)  ,  подобрени  нива на топлопреминаване U  , създадени чрез твърдо пиролизно покритие .
Какво предлага SUNERGY:
-        Отличен соларен контрол - предпазва от жегите през лятото и намалява сметките за климатизация на помещенията
-        Брилянтна естетичност - неутрални цветове реагиращи в синхрон с обикалящата ви среда SUNERGY се предлага в три оттенъка: прозрачен, зелен и син
-        Перфектни технически данни - отлично съчетание на слънцезащита и топлоизолация, подходящи за всеки индивид
-        Максимален комфорт  - SUNERGY предлага  визуален и топлинен комфорт съчетан в едно стъкло.При комбинация на Sunergy  с ниско емисионно стъкло Planibel Top N  постигаме перфектната топлоизолация и соларен фактор, както през зимата, така и през лятото.

V) Stopray е най-новото и най-доброто стъкло в момента на пазара. То съчетава в себе си висока селективност и нисък коефициент на топлопреминаване U представени в невероятно богата цветова гама. АGC Предлага най-голямото разнообразие от цветове в съчетание с най-добрите технологични показатели  сред този род продукти .
Стъклото определя своя цвят не само само по себе си, но също и от използваните профили и заобикалящата го среда. При употребата му в стъклопакет е нужно вътрешното стъкло да е чист , обикновен флоат.  Stopray има възможност  и за закаляване.
При направата на стъклопакет  6-12-6 ( 6mm Stopray 12 mm дистанционер  6mm Planibel Clear ) се постига коефициент на топлопреминаване  U=1.1
Най-големите сгради строени в последно време в България  са остъклени именно със стъкла Stopray Carat и Planibel Energy MALL OF SOFIA  и ЛЕТИЩЕ СОФИЯ остъклено с Stopray Carat.

Сред палитрата от стъкла Stopray особено място за частни  ползватели заема Planibel Energy N.  Това е перфектното стъкло за жилищни сгради . Причина за това се явява високата светлопропускливост и отличния соларен фактор, в съчетание с най-ниските нива на топлопреминаване. С тези си характеристики Стъклата Планибел Planibel Energy N допринасят за големи икономии на енергия както за отопление през зимата , така и за климатизация през лятото , като в същото време предоставят  достатъчно количество светлина в помещенията.
От друга страна  за административни и търговски сгради все по-популярни стават всички останали стъкла от Палитрата на Stoprey. Богатото цветово разнообразие (най-голямо предлагано от един производител за подобен род продукти на пазара ) както и най-добрите технически характеристики  способстват за лесния избор на перфектното решение за остъкляването на всяка бизнес сграда.

VII) Smart Combinations - Интелигентни комбинации

Под името "Интелигентна комбинация" AGC представя стъклопакети представляващи оптималното съчетание между стъкла с модифицирана повърхност. При тях първото стъкло е с повишен соларен контрол и твърд пиролитен слой  (SUNERGY  или STOPSOL), а второто стъкло е нискоемисийно (Planibel Top N/NT или Planibel G/G fast Т ). "Интелигентна комбинация" се препоръчва да бъде използвана като алтернатива на изключителното по своите показатели стъкло  STOPRAY. Чрез комбинирането по този начин, при  стъклопакетите се постига много високо ниво на слънцезащита през лятото и предпазване от студа през зимата на една изключително приемлива цена. Като прибавим към всичко това възможността за икономии в разхода на електроенергия както за отопление през студените месеци на годината , така и спестяването от климатизация през летните жеги, инвестицията в стъклопакет направен чрез съчетаване на стъклата на AGC по този начин се изплаща за много кратък период.

Представяне
-        Ефективен контрол на топлината, постигнат чрез чувствително намаляване на соларния фактор
-        Ефективна защита от студа чрез намаляване на стойността на показателя U  до  U=1.1 за двоен стъклопакет
-        Във външния вид на интелигентните комбинации са възможни  всички видове съчетаване - от почти пълна липса на рефлексия , до висока степен на такава.

В заключение трябва да подчертаем , че за различните географски зони AGC препоръчва употребата на различни стъкла като най общо групирани те могат да бъдат представени така:
-        За дома - стъкла с висока светлопропускливост и добра топлоизолация -Planibel Top N. Този избор е предопределен от необходимостта за намаляване на  разходите за отопление през зимата . В случая изключваме градовете Пловдив,  Хасково , Благоевград където зимния сезон е по-кратък а лятото е дълго и горещо. В тези места се препоръчва ползването на комбинация от :

- Sunergy + Planibel TopN
- Planibel Energy N

При тези две комбинации освен отличните топлоизолационни качества на стъклопакета , той се характеризира и с много добър соларен фактор.

-        За офиса - препоръчваме стъклата от гамата Stopray, които притежават отлична селективност , а също така и избор на стъклопакет от таблиците за Интелигентни комбинации.(Stopsol  или Sunergy в комбинация с Planibel Top N) Чрез този подбор на стъкла се постига една отлична изолираност на помещенията от влиянията на околната среда.

-        За морските курорти  е препоръчително да се използва стъклопакет с високоселективно стъкло STOPRAY или съчетание на SUNERGY с нормален флоат . За морските курорти е изключително противопоказно използването на PLANIBEL Top N - така нареченото "К-стъкло", защото то има свойството да задържа преминалата слънчева топлина вътре в помещението  и да не позволява на голяма част от нея да излезе , което води до така наречения "парников ефект". В резултат на това се влошава комфорта в помещенията и  многократно  се повишават разходите за климатизация на сградата.

-        За планинските курорти е от особено значение използването на стъклопакет с едно стъкло с нискоемисионно покритие Planibel Top N  и едно прозрачно флоатно стъкло, като целта е да се ограничат максимално загубите на топлина и същевременно да се намалят сметките за отопление.


Права на поместения материал:
Ей Джи Си Флат Глас България ЕООД
София  Ул."Света Екатерина"3, Тел/факс 02 / 85 00 255; 85 00 256
konstantin.zahariev@eu.agc-flatglass.com
Web address: www.yourglass.com

НОВИНИ